Malttia ruokavaliomuutokseen

Painonhallinta lähtee ravinnosta

Miltä päivittäiset syömisesi näyttävät? Yksittäinen ateriavalinta vaikuttaa vähän painonhallintaan, mutta tämän toistuessa usein merkitys kasvaa. Ruokatottumusten parantaminen kannattaa aloittaa perusasioista. Pysyvää painonhallintaa ajatellen ravinto on muutoksista avainasemassa.

Kannattaa myös miettiä miksi ylipainoa on päässyt syntymään. Onko syynä lapsena opitut huonot ruokatottumukset tai stressaava elämäntilanne myöhemmin elämässä? Nykyään on niin paljon erilaisia dieettejä ja ruokavalioita, että vähemmästäkin menee sekaisin, miten pitäisi syödä. Jojoilu erilaisten dieettejen, lakkojen ja herkuttelun välillä altistaa entistäkin pahempiin painonhallintaongelmiin sekä elintapasairauksiin.

 

Uuden oppiminen ei tapahdu hetkessä. Sama koskee myös uusien ravintotottumusten opettelua.

Uusien tapojen opettelu vie aikaa. Muistele lapsuudestasi jotakin asiaa mitä opettelit. Et välttämättä oppinut sitä hetkessä. Mitä kauemmin vanhoja tottumuksia on noudatettu, sen pitempään niistä kestää oppia eroon. Unohda siis ruokavalio kokonaan uusiksi kerralla asenne ja lähde liikkeelle pienin muutoksin.

Kiellot ja lakot johtavat usein repsahdukseen. Mitä jos kokeilisitkin toisenlaista ajatusmaailmaa? Mikään ei ole kiellettyä, kun panostat päivittäisiin syömisiin ja aterioiden laatuun suurimman osan ajasta, on yksittäisen herkutteluhetken vaikutus olematon. Hyvänä sääntönä voidaan pitää usein kuultua 80/20 sääntöä. Kun 80% aterioistasi on laadukkaasti koostettuja 20% aterioista voivat olla sallivampia, kuitenkin annoskoot sopivina pitäen.

 

Aloita tsekkaamalla, ovatko nämä asiat perusasiat ruokavaliossasi kunnossa:

Ensimmäisenä ateriarytmi kuntoon. Syö tasaisesti 3-4 tunnin välein ja juo riittävästi vettä aterioilla, sekä päivän mittaan. Ateriarytmejä on yksilöllisiä ja ei ole oikeaa tapaa, joka sopisi jokaiselle. Useimmille kuitenkin säännöllinen syöminen sopii, sillä verensokeri pysyy tasaisena ja tämä auttaa pitämään mieliteot poissa ja ateriakoot sopivina.

Pyri koostamaan suurin osa aterioista seuraavan mallin mukaisesti:

– valitse aterialle jotai väriä kuten kasvikset, marjat tai hedelmät.

– proteiinipitoista ruokaa kuten maitovalmisteet, liha, kala, kana, äyriäiset, kananmuna, soijatuotteet, pavut, linssit tai kauraproteiini-valmisteet.

– hiilihydraattipitoista ruokaa kuten marjat, hedelmät, juurekset, täysjyvävilja tai muut viljatuotteet.

– osalle aterioista hyviä rasvanlähteitä kuten pähkinät, siemenet, avokado, rasvainen kala, laadukas öljy tai levite.

 

Syö riittävästi

Liian vähäinen syöminen johtaa usein repsahduksiin. Aloita päivä hyvin koostetulla ja riittävällä aamupalalla, se vähentää huonompia ruoka valintoja myöhemmin päivällä. Jos aamupalan ajattelu ällöttää, voisiko syy löytyä runsaasta iltasyömisestä tai napostelusta? Kun syöt aamulla ja päivällä niukasti on todennäköistä, että sorrut illalla palkitsemaan itsesi herkuilla.

Vähäisen energiansaannin seurauksena palautuminen heikkenee, sekä riski joutua ylirasitustilaan tai sairastua kasvaa. Onko sinulle tuttua sairauskierre, joka iskee yleensä kevään tai syksyn elämäntapamuutos innostuksen yhteydessä juuri, kun huomaat päässeesi vauhtiin?

 

Haluatko apua ja tukea uusien ravintotottumusten opettelussa? Lue lisää ravintovalmennuksesta tästä.