Niska-hartiaseudun kiputilat OSA 2

Tämä on jatkoa osaan 1, jossa käsiteltiin mistä niska-hartiavaivat saattavat johtua. Tässä osassa kerron mitä pitää tehdä päästäkseen pysyvästi eroon tämäntyyppisistä niska-hartiaongelmista.

Ongelma ei aina aiheudu oireilevasta lihaksesta

Monesti luullaan että ongelma korjaantuu säännöllisellä niska-hartiahieronnalla tai yläselän venyttelyllä. Lapatuen pettäessä olkapäät kääntyvät eteen ja rintalihakset kiristyvät. Nämä pitäisi saada auki, jotta asennolla on mahdollisuus korjaantua. Yläselän lihakset ovat jatkuvasti venytyksessä rintalihasten kiristäessä, joten näiden lisävenyttely saattaa jopa pahentaa ongelmaa. Venyttely pitäisikin kohdistaa pääosin rintalihasten ja etuolkapäiden alueelle. Sama vaikutus on myös hieronnalla, eli niska-hartiahieronta saattaa helpottaa kipua hetkeksi, mutta ongelma palaa hyvin nopeasti, jos kireät rintalihakset ja etuolkapäät vetävät asentoa suppuun.

Tukilihakset ja liikkuvuus tärkeässä asemassa

Lapaluu on täysin lihasten varassa. Puutteellinen lapatuki on korjattava, jotta olkapäät ja lavat eivät karkaa eteen ja epäkäslihaksen yläosa joudu jatkuvaan venytykseen. Lisäksi on tärkeä korjata keskivartalon tukilihakset kuntoon kannattelemaan asentoa. Jos ongelmasi johtuu heikkojen lihasten aiheuttamasta lihasepätasapainosta, pelkkä hieronta ei riitä pitämään ongelmaa poissa, vaan tarvitaan myös tukilihasten vahvistusta. Kun lavan ja olkapään asento on oikea, ei epäkäslihakselle tule ylimääräistä venytystä ja ongelma korjaantuu.

Jos et treenaa selkääsi monia kertoja viikossa esimerkiksi kuntosalilla. Ongelma tuskin johtuu pelkästä yläselän lihasten kireydestä vaan taustalla on muutakin, kuten heikentynyt liikkuvuus rintarangan, olkanivelen tai lapojen alueella. Näihin pitää kiinnittää huomiota korjatakseen ongelma.

Pienellä muutoksella ongelmista pysyvästi eroon

Esimerkkinä tässä asiakkaani, joka hakeutui hieronta vastaanotolleni niska-hartiavaivojen takia. Hän on ollut liikunnallisesti aktiivinen koko ikänsä mutta lihaskuntotreeni on ollut vähäistä. Työ on päätteellä ja vuoden ajan päivän viimeiset työtunnit kuluivat kamppaillessa orastavan päänsäryn kanssa.

Alussa selvisi rintalihasten kireys ja olkapäiden lievä liikerajoite, jotka hoidettiin ensimmäisenä pois. Alkuun availtiin näitä lihaksia kuukauden verran viikoittain, jonka jälkeen päänsäryt hävisivät kun epäkäslihakselle ei kohdistunut enää jatkuvaa venytystä. Sitten otettiin mukaan lihaskuntoharjoitteet lapatukea vahvistamaan ja liikkuvuusharjoitteita rintarangan avaukseen. Nyt viimeiset 5 kuukautta on riittänyt ylläpitävä hieronta kerran kuukaudessa ja 3 kertaa viikossa tehtävä 15 min lapatukea vahvistava ja rintarankaa avaava jumppa.

Seuraavassa osassa ohjeet 6 liikkeeseen, joilla vahvistat lapatukea ja lisäät rintarangan liikkuvuutta. Lue lisää tästä.