Niska-hartiaseudun kiputilat OSA 1

Ikävät niska-hartiavaivat

Aihe on tärkeä, sillä suurin osa työikäisistä kärsii nykypäivänä toistuvista niska-hartiavaivoista ja moni joutuu olemaan pois töistä näiden takia jossakin vaiheessa. Asiakkaistani noin 60-70 % hakeutuu hierontaan niska-hartiavaivojen takia. Monella päätetyö, mobiililaitteiden käyttö tai yksipuoliset työasennot, joissa tehdään kädet edessä töitä aiheuttaa kipua hartiaseudulle. Oireina saattaa olla esimerkiksi päänsärkyä, yläraajojen puutumista, tinnitusta, huimausta, väsymystä, ärtyneisyyttä, kiristävää tunnetta rintakehän alueella ja epämukavaa kipua hartiaseudulla.

Miksi ongelmat syntyvät?

Yleensä ongelmaan liittyy puutteellinen lapatuki. Lavan hallinnan pettäessä olkapää pääsee kääntymään eteenpäin ja rintalihakset kiristyvät, kun taas epäkäslihas joutuu jatkuvaan venytykseen. Tyypillistä tässä ongelmassa on epäkäslihaksen yläosan yliaktiivisuus, jolloin se jännittyy helposti,  kun taas epäkäslihaksen alaosa on heikko, joka aiheuttaa sen että lapaluu pääsee karkaamaan väärään asentoon. Myös keskivartalon tukilihaksilla on tärkeä rooli. Jos niiden tuki pettää asento lysähtää automaattisesti.

Lihasepätasapaino kehittyy salakavalasti yksipuolisista asennoista tai treenistä

Arkisissa askareissa kuten työasennot, kauppakassien kanto ja kotityöt epäkkään yläosa ja lavankohottajalihas jännittyvät helposti, eli tehdään ja nostetaan hartiat korvissa. Epäkkään alaosaa ei taas juuri tule aktivoitua, sillä se vahvistuu vetoliikkeillä ylhäältä alaspäin. Näitähän ei juuri arkiaskareissa tule ja tämä aiheuttaa lihasepätasapainoa, jolloin epäkkään yläosa on yliaktiivinen, kun taas alaosa on liian heikko pitääkseen lapaa oikeassa asennossa. Yleensä työperäiset ongelmat syntyvät pikkuhiljaa vuosien saatossa ja kun oireet alkavat, näitä kannattaa lähteä heti korjaamaan.

Yksipuolinen treeni saattaa aiheuttaa niska-hartia ongelmia. Yläkropalle liikaa työntäviä liikkeitä suhteessa vetäviin liikkeisiin varsinkin, jos olkapää lähtee karkaamaan eteen puutteellisesta lapatuesta johtuen, kiristää helposti rintalihaksia. Puutteelliset rintarankaa avaavat lämmittelyt pahentavat usein niska-hartiaseudun vaivoja, kun rasitetaan lihasta joka kiristää jo valmiiksi.

Ratkaisu löytyi ymmärtämällä ongelman syy

Itselläni oli aiheisemmin jatkuvasti hartiakipuja. Yritin korjata tilannetta käymällä hieronnassa, jossa hieroja käsitteli aina pelkästään yläselän aluetta. Tämä auttoi muutamaksi päiväksi, jonka jälkeen hartiakipu palasi takaisin. Treenasin, mutta vain isoja ja pinnallisia lihasryhmiä. Monet tukilihakset jäivät vahvistamatta ja lihastasapainosta en ymmärtänyt mitään. Treeni aiheutti vielä lisää jumeja, sillä rintalihasten kiristäessä lapoja oli vaikea aktivoida ja treeni rasitti jatkuvasti rintalihasten ja etuolkapäiden aluetta vain lisää. Vasta opiskellessani hierojaksi aloin ymmärtämään laajemmin anatomiasta ja ongelmaan liittyvän muutakin kuin kireät yläselän lihakset.

 

Kuvassa (punainen nuoli) rintalihakset (pectorilas major ja pectorilas minor) kiristävät. Tämä sisäänkiertää hartioita ja vetää hartioita eteenpäin. Lapatuessa on puutteita. Epäkäslihaksen (trapezius) alaosa ei vedä lapoja yhteen ja alas, jolloin epäkäslihaksen yläosa jännittyy ja on jatkuvassa venytyksessä (sininen nuoli). Kipu syntyy hartiaseudulle.

 

 

Seuraavassa osassa kerron, mitä pitäisi tehdä päästäkseen eroon tämäntyyppisestä ongelmasta. Lue lisää tästä.