Toiminnallisella harjoittelulla kehitys nousuun

 

Miksi toiminnallista ja vapailla painoilla tehtävää harjoittelua kuntosalilaitteiden sijaan?

 

Toiminnallisen harjoittelun tavoitteena on kuormittaa kehoa kaikilla sille ominaisilla liikesuunnilla. Se kehittää lihaskuntoa, kestävyyttä, liikehallintaa, koordinaatioita, tasapainoa ja liikkuvuutta. Liikkeet kuormittavat samanaikaisesti useita lihasryhmiä ja saat lyhyestäkin treenistä tehokkaan. Harjoittelun tulokset huomaat arjessa ja lajinomainen toiminnallinen harjoittelu kehittää itse suorituksessa tarvittavia ominaisuuksia ja vahvistaa lihaksia, jotka jäävät itse lajiharjoittelussa huomioimatta, mutta ovat välttämättömiä vahvistaa esimerkiksi ryhdin ylläpidon ja suoritustehon kannalta.

Jos istut päivän toimistolla, sitä suuremmalla syyllä kannattaa suosia toiminnallista ja vapailla painoilla tehtävää harjoittelua. Pelkkä kuntosalilaitteissa istuminen saattaa jopa pahentaa istumatyöstä tulleita vaivoja. Harvalla on aikaa treenata niin, että kunto kehittyisi monipuolisesti ja jokin osa alue ei kärsisi. Oikein suunnitellulla toiminnallisella harjoittelulla voit kehittää kaikkia tärkeitä ominaisuuksia huomattavasti pienemmällä treenimäärällä. Kehität liikkuvuutta, voimaa ja aerobista kuntoa yhdellä harjoituksella. Lisää siis viikko ohjelmaasi toiminnallista lihaskuntoharjoittelua ja suosi salilla vapaita painoja ja toiminnallisia liikkeitä!

Verrataan esimerkiksi etukyykkyä kahvakuulalla tehtynä ja reidenojennusta laitteessa. kahvakuulakyykky on hyvä perusliike, joka vahvistaa pakaroita, etureisiä, ylävartaloa, selän ojentajalihaksia, keskivartalon hallintaa, kehittää lonkkien liikkuvuutta ja kestävyyttä sykkeen noustessa. Kun taas reidenojennus laitteessa istuen vahvistaa vain etureisiä. Syke ei juuri nouse, lonkat eivät saa liikkuvuusharjoitetta, vaan kiristyvät entisestään ja toimistolla istumisesta laiskistuneet pakarat, eivätkä keskivartalon tukilihakset aktivoidu. Ei tarvitse paljon miettiä kumpi liike on tehokkaampi ja kumpi auttaa tulevaisuudessa esimerkiksi lattialta ylös pääsyyn.

Kokeile pääsetkö helposti kyykkyyn ilman, että kantapäät lähtevät nousemaan maasta ja alaselkä pyöristymään. On monia syitä (lihasheikkouksia ja kireyksiä), miksi kyykky ei onnistu. Usein syynä on huono liikkuvuus nilkan ja lonkan alueella.

Videossa keskitytään seuraavilla dynaamisilla liikkuvuuliikkeillä avaamaa liikeratoja kyykkyä varten. Liikkeiden tavoitteena on avata lonkankoukistajia, kireää takaketjua ja parantaa nilkan liikkuvuutta.

Lue lisää Liikuntavalmennus Personal Training ohjauksesta ja varaa aika ilmaiseen valmennus konsultaatioon täältä, jos juttu herätti kiinnostusta muuttaa omia treenitapoja tai aloittaa harjoittelu, jonka tulokset huomaat myös arkielämässä.