Miksi säännöllinen hieronta on tärkeä osa lihashuoltoa?

Voinko saada apua hieronnasta ja miksi säännöllinen hieronta kannattaa?

Säännöllisellä hieronnalla voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa monia vaivoja, joita yksipuoliset staattiset asennot, fyysinen työ tai kova treeni aiheuttavat. Monesti vaivat kehittyvät vuosien saatossa ja ne saatetaan mieltää iän mukanaan tuomiksi, mutta kyse saattaa olla yksipuolisen rasituksen tai asentojen pikkuhiljaa synnyttämistä vaivoista, joista on mahdollista päästä eroon. Totta on, että iän myötä tarvitsee kiinnittää enemmän huomiota kropan huoltoon hidastuneen aineenvaihdunnan, sekä heikentyvän lihasvoiman ja liikkuvuuden takia. Vaiva saattaa myös syntyä nopeasti esimerkiksi rasituksesta johon keho ei ole tottunut.

Vaivan kroonistuessa siitä on vaikeampi päästä eroon ja se vie enemmän aikaa hoitaa, joten hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman pian. Monet leikkaukseen johtaneet vaivat, kuten olkapää, selkä, lonkka ja polvivaivat voitaisiin estää tarpeeksi ajoissa aloitetulla lihashuollolla ja liikehoidolla.

 

Näihin vaivoihin löytyy usein apu hieronnasta:

 • niska-hartia -tai jännityspäänsärky
 • olkapäävaivojen ennaltaehkäisy
 • hiirikäden ongelmat
 • purentaongelmista tai jännitysniskasta aiheutuva huimaus, tinnitys tai korvien soiminen
 • lihasjäykkyys ja tukkoisuus. Hieronta vilkastuttaa aineenvaihduntaa.
 • lihaskrampit
 • stressi ja rentoutuminen
 • unettomuus
 • raajojen puutumisoireet
 • liikkuvuuden lisääminen
 • liikkujan tai urheilijan riittävä palautuminen ja urheiluvammojen ehkäisy
 • lihaksen ylirasituksesta aiheutuvien vaivojen hoito kuten tenniskyynerpää, juoksijan polvi, penikkatauti, plantaarifaskiitti ym.
 • fysioterapian, kiropraktikon tai osteopaatin hoitoa vaativien vaivojen hoidon tueksi. Usein huomattavasti nopeampia tuloksia saadaan yhdistämällä hoitoon hierontaa.

 

Urheilijan/aktiiviliikkujan lihashuolto

Riittävä lihashuolto auttaa urheilijaa/aktiiviliikkujaa parempiin suorituksiin. Kun treenataan lähes päivittäin ja tehdään kovia harjoituksia, kroppa ei palaudu enää itsestään ja kehittyminen pysähtyy. Kova rasitus johtaa usein pidemmällä aikavälillä rasitusvammoihin jos lihashuoltoa ei ole riittävästi.

Lihashuoltoa pitäisi tehdä aina ennaltaehkäisevästi. Kun oireilu alkaa niin ettei treenaaminen onnistu normaalisti, hoito saattaa vaatia pidemmän aikaa ja rasitusta jatkettaessa pahimmillaan oire kehittyy rasitusvammaksi, joka voi vaivata vuosia ja estää harjoittelun kokonaan. Hieronta pitää lihakset elastisina, lisää nivelten liikkuvuutta, vilkastuttaa verenkiertoa sekä parantaa aineenvaihduntaa ja auttaa siten ennaltaehkäisemään rasitusvammoja, sekä venähdyksiä ja revähdyksiä, joiden riski kasvaa kun treenataan väsyneillä, kireillä ja palautumattomilla lihaksilla.

Hieronta on tärkeää sijoittaa oikein treenikauden mukaan ja kova muokkaava hieronta ajoittaa ajalle kun kilpailuja ei ole lähettyvillä. Kilpailukautena hieronta on enemmän palauttavaa hierontaa ja mahdollisten vammojen hoitoa. Kysy apua tähän hierojaltasi.

 

Normaaleja lihaskipuja vai merkki rasitusvammasta?

Kova harjoittelu kerryttää lihaksiin maitohappoa, josta saattaa seurata muutaman päivän ajaksi lihaskipua/arkuutta. tämä on aivan normaalia. Kun kipu pitkittyy ja pahenee kevyissäkin harjoituksissa saattaa kyseessä olla rasitusvamma. Alkava rasitusvamma voidaan yleensä ehkäistä hieronnalla ja keventämällä harjoittelua, mutta jatkaessa harjoittelua samaan tapaan se saattaa edetä rasitusmurtumaksi, joka vaatii  totaalilepoa ja pidempiaikaista liikuntakieltoa. Rasitusvammoille altistaa tyypillisesti puutteellinen kehonhuolto, heikko liikkuvuus, yksipuolisen treeni, puutteet lajitekniikassa, palauttavien harjoitusten puuttuminen, lihasepätasapaino ja kasvaneet harjoitusmäärät.

 

Kuinka usein hierontaa?

Tämä on hyvin yksilöllistä ja tässä jutussa kerrotut huoltovälit ovat keskivertoja asiakkaideni hyviksi havaitsemia. Sopivan huoltovälin itsellesi löydät vain kokeilemalla!

Urheilijat jotka treenaavat kymmeniä tunteja viikottain tarvitsevat usein viikottaista huoltoa. Aktiiviliikkuvalle, joka ei rasita kehoaan jatkuvasti äärirajoille asti ja joka tekee omatoimista huoltoa, riittää useimmiten hieronta 2-5 viikon välein riippuen, kuinka paljon lihaksia käsitellään kerralla. Fyysisen yksipuolisen työn aiheuttama rasitus (esim.hammaslääkärit, kampaajat, hierojat, rakennusalalla työskentelevät ym.) tarvivat usein säännöllistä huoltoa 2-4 viikon välein riippuen, kuinka paljon omatoimista lihashuoltoa ja oikeantyyppistä treeniä lihasepätasapainoa ehkäisemään tehdään. Päätetyöstä aiheutuvat vaivat pysyvät usein kurissa 3-4 viikon huoltovälillä ja aktiivisella elämäntavalla.

Hieronnassa kannattaa käydä ennaltaehkäisevästi ennen kuin kipuoireita on päässyt syntymään, eikä vasta sitten kun oireet ovat jo pahat. Jos lihaskireydestä johtuvia kipuoireita on päässyt syntymään, nämä ovat usein hoidettavissa 3-10 kerran hierontasarjalla riippuen siitä, kuinka pitkään oireet ovat jatkuneet ja kuinka paljon olet valmis näkemään vaivaa huoltamalla itse kehoasi hierontakertojen välissä. Hoidossa tulee hierontakertojen olla riittävän tiheällä aikavälillä noin kerran viikossa jottei vaiva pääse palaamaan takaisin. Paljon liikkuvalla henkilöllä lihasten aineenvaihdunta toimii paremmin ja hyviin tuloksiin päästään yleensä nopeammin kuin henkilöllä, joka ei harrasta liikuntaa.

Itse voit vaikuttaa paljon lihastesi hyvinvointiin venyttelyllä, liikkuvuusharjoittelulla, työergonomialla, hyvällä lihaskunnolla ja ryhdillä. Jos et tiedä ovatko vaivasi kireistä lihaksista johtuvia, käänny ammattilaisen kuten hierojan tai fysioterapeutin puoleen. Hän ohjaa sinut tarvittaessa eteenpäin oikean alan ammattilaiselle.