Kipu kantapäässä – plantaarifaskiitti

 

Mikä on plantaarifaskiitti ja mistä se aiheutuu?

Plantaarifaskiitti on kantapään sisäreunalla, jalkapohjassa oireileva kiputila. Kantakalvon kiinnityskohtaan kantapäähän kehittyy tulehdustila. Kipu esiintyy yleensä rasituksessa kuormitettaessa kantapäätä ja on usein paha pitkän paikallaan olon jälkeen esimerkiksi aamulla sängystä noustessa. Paljoin jaloin kävely on tyypillisesti vaikeaa ja jalan päälle painon varaaminen vaikeutuu kivun ollessa paha. Levossa kipu yleensä helpottaa.

Plantaarifaskiitin taustalla on usein pitkäkestoinen ylirasitystila, joka johtaa kantakalvon krooniseen tulehdustilaan. Vaiva saattaa olla hoitamattomana pitkäaikainen ja kestää jopa kuukausia tai vuosia.  Jalan virheasennot, jalkaterän ylipronaatio, ylipaino, seisomatyö, runsas iskutus (esim.juoksuharrastus) ja kiristyneet takaketjun ja pohkeiden lihakset yhdistettynä nilkan heikkoon liikkuvuuteen ovat riskitekijöitä ja vaivan tyypillisiä aiheuttajia.

 

Plantaarifaskiitin hoito

Akuutissa vaiheessa kipua voidaan vähentää kylmähoidolla tulehdusalueelle sekä oikeantyyppisillä kengillä ja venyttelyllä. Helppo vinkki aloittaa jalkapohjan rullailu varovasti tennispallolla, sekä pohkeiden venyttely. Kireiden pohjelihasten ja jalkapohjan hieronta 1-2 krt/viikko on tärkeä osa kuntoutusta. Mikäli vaivan syntyyn liittyy runsas kuormitus on tätä vähennettävä estääkseen vaivan kroonistuminen.

Usein vaivaan liittyy muitakin alaraajojen kireyksiä ja lihasheikkouksia. Nämä on syytä kartoittaa ja vahvistaa heikkouksia, sekä parantaa liikkuvuutta oikeilla harjoitteilla, jottei vaiva uusiutuisi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plantaarifaskiitti oireilee kipuna kantapään alueella.